Епістолярний і науково-публіцистичний контексти поглядів Лесі Українки на мову як код національного буття

Автор(и)

  • Надія Бабич Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

Анотація

«Коли мати її вживала всіх заходів, щоб вона стала українською письменницею, то дядько її робив те, щоб вона стала людиною й борцем. Мати їй дала тіло, дядько – душу, міцну, як криця, й бунтівливу, як буря… Критичне відношення Лесі до архаїчних національних святощів, з якими ми не раз зустрічаємось у її творчості, її європеїзм, ставлення національного питання в площину інтернаціональну, – все це плоди Драгоманівської науки…» (М. Драй-Хмара). Якими були результати її виховання в українській мові, чим було зумовлене несприйняття нею хуторянських поглядів на літературну мову, переконаність у необхідності забезпечення «широкої течії вільного слова», – це не стільки боротьба, як усвідомлене утвердження своєю творчістю української мови на всеєвропейських теренах. А отже, і в нинішніх умовах функціонування української мови є всі підстави називати Лесю Українку найсучаснішою письменницею.

 

Ключові слова: духовність нації, загальнолюдські цінності, код національного буття, українська дійсність, європеїзм, контекст.

 

Посилання

Завантаження

Опубліковано

2014-11-30

Як цитувати

“Епістолярний і науково-публіцистичний контексти поглядів Лесі Українки на мову як код національного буття”. Лінгвостилістичні студії, no. 1, Nov. 2014, pp. 14-22, https://lingvostud.vnu.edu.ua/index.php/lingvostud/article/view/14.