Тематична група назв їжі, напоїв та кухонного начиння у фольклорних текстах із Західного Полісся
DOI:
https://doi.org/10.29038/2413-0923-2019-11-34-43Ключові слова:
діалектна лексика, Західне Полісся, фольклорні тексти, номен, лексико-семантична група, назви їжі та напоїв, назви кухонного начинняАнотація
У статті на матеріалі текстів фольклору окреслено номінаційні процеси, проаналізовано склад, структурну організацію й семантику лексем на позначення їжi, напоїв та кухонного начиння в західнополіських говірках. З’ясовано, що номінації продуктів харчування здебільшого мотивовані основним компонентом страви, смаком, кольором, розміром, формою, назвою свята, на яке призначено страву чи виріб тощо. Констатовано, що тексти фольклору обмежено відображають склад діалектної лексики. Усе розмаїття народних назв в уснопоетичних текстах просто й не може бути представлене з огляду на призначення й іншу специфіку самого фіксованого матеріалу.