(untitled) (Лінгвостилістичні студії, 2023)
На матеріалі західнополіських і суміжних говірок проаналізовано формотворення орудного відмінка множини іменників. З’ясовано чинники впливу на існування діалектних відмінностей у досліджуваній відмінковій позиції. Встановлено, що флексійна система орудного відмінка множини іменників позначена уніфікацією словозмінних типів за моделлю відповідних виявів субстантивів передусім давніх *-ā-, *-jā-основ, рідше – колишніх вокалічних *-ǐ-основ. Відзначено вплив типових для описуваного ареалу фонетичних закономірностей на варіантність відмінкових формантів. Серед архаїчних словозмінних явищ засвідчено залишки давніх двоїнних форм орудного відмінка субстантивів. Наведено приклади варіантної реалізації конкретного закінчення в окремо взятій говірці, що може свідчити про відкритий до сьогодні процес становлення діалектних словозмінних норм.