(untitled) (Лінгвостилістичні студії, 2023)
Стаття присвячена дослідженню лексичного складу говірок (лексико-семантична група ботанічної лексики), що становить особливий інтерес, адже саме в лексиці знаходять своє відображення різноманітні зміни в мовленні носіїв діалектів. Досліджено народнотворчу мотивацію назв рослин та їх семантичні особливості у фольклорних текстах із деяких населених пунктів Волинської та Рівненської областей. З’ясовано, що у фольклорі фітономени сприймаються як терміни, які відображають ставлення народу до рослинного світу, і, на відміну від деяких лексичних груп, ці назви не є випадковими. Фактичний матеріал підтверджує думку про те, що фольклор є важливою базою для створення народних назв рослин, а зафіксовані у фольклорних текстах фітономени відображають специфіку лексичної системи західнополіських говірок. Встановлено, що в основі мотивації значної частини зафіксованої ботанічної лексики лежать легенди та перекази цього краю.