(untitled) (Лінгвостилістичні студії, 2019)
У статті на основі когнітивного підходу до аналізу стилістичних одиниць досліджено мовно-символічний код поезії українського символізму кінця ХІХ – початку ХХ ст. на прикладі поетичних текстів одного з яскравих його передставників В. Пачовського. На основі закономірностей функціонування символічної образності у його творах виявлено особливості когнітивного наповнення народнопоетичної символіки у художньому дискурсі поезії символізму зазначеного періоду, встановлено особливості індивідуально-авторського значеннєвого оновлення символів. Проаналізовано фреймово-слотову організацію народнопоетичних концептів і з’ясовано їх роль у вербалізації авторської мовної картини світу. Ключові слова: ідіостиль, мовна картина світу, концептуальна картина світу, когнітивна стилістика, символ, народнопоетичний символ, концепт, фрейм, слот. Покликання Список використаних джерел Пачовський, Василь. Зібрані твори. В 2 т. Філадельфія–Ню-Йорк–Торонто : Об’єднання українських письменників «Слово», 1984. Список використаної літератури Болдырев, Николай. «Концепт и значение слова». Методологические проблемы когнитивной лингвистики, под ред. И. А. Стернина. Воронеж: ВГУ, 2001, с. 25–36. Булашев, Георгій. Український народ у своїх легендах, релігійних поглядах та віруваннях. Київ : Фірма «Довіра», 1992. Вежбицкая, Анна. Язык. Культура. Познание. Москва : Русские словари, 1997. Виноградов, Виктор. Стилистика. Теория поэтической речи. Поэтика. Москва, 1963. Войтович, Валерій. Сокіл-Род: легенди та міфи стародавніх українців. Рівне, 1997. Воропай, Олекса. Звичаї нашого народу: етнографічний нарис. Київ : Оберіг, 1991. Гнатюк, Володимир. Нарис української міфології. Львів, 2000. Єрмоленко, Світлана. Фольклор і літературна мова. Київ : Наукова думка, 1987. Жаботинская, Светлана. «Концептуальный анализ: типы фреймов». Вестник Черкасского университета, вып. 11, 1999, с. 3–20. Жайворонок, Віталій. Знаки української етнокультури. Київ : Довіра, 2006. Жайворонок, Віталій. «Проблема концептуальної картини світу та мовного її відображення». Культура народов Причерноморья, № 32, 2002, с. 51–3. Керлот, Хуан. Словарь символов. Москва : REFL-book, 1994. Кононенко, Віталій. Концепти українського дискурсу. Київ-Івано-Франківськ : Плай, 2004. Кононенко, Віталій. Мова у контексті культури. Київ – Івано-Франківськ, 2008. Костомаров, Микола. «Несколько слов о славяно-русской мифологии в языческом периоде, преимущественно в связи с народною поэзиею». Слов’янська міфологія: вибрані праці з фольклористики й літературознавства. Київ : Либідь, 1994, с. 257–79. Костомаров, Микола. «Об историческом значении русской народной поэзии». Слов’янська міфологія: вибрані праці з фольклористики й літературознавства. Київ : Либідь, 1994, с. 44–201. Костомаров, Микола. «Славянская міфологія». Слов’янська міфологія: вибрані праці з фольклористики й літературознавства. Київ : Либідь, 1994, с. 201–57. Кубрякова, Е. С., Демьянков, В. З., Панкрац, Ю. Г., и Лузина, Л. Г. Краткий словарь когнитивных терминов. Москва, 1997. Левченко, Олена. Дослідження вербальних символів у лінгвокультурологічному аспекті. URL: http://dspace.nbuv.gov.ua/ bitstream/handle/ 123456789/73947/07-Levchenko.pdf? sequence=1 Левченко, Олена. Фразеологічна символіка: лінгвокультурологічний аспект. Львів, 2005. Лосев, Алексей. Знак. Символ. Миф. Москва : Издательство МГУ, 1982. Лосев, Алексей. Проблема символа и реалистическое искусство. Москва : Искусство, 1976. Лунькова, Лариса. Когнитивная стилистика: обработка и декодирование художественного текста. Москва : РУСАЙНС, 2018. Маслова, Валентина. Лингвокультурология. Москва : Издательский центр «Академия», 2001. Потебня, Александр. «О некоторых символах в славянской народной поэзии». Символ и миф в народной культуре. Москва : Лабиринт, 2000, с. 5–91. Ріжко, Руслана. «Когнітивне наповнення фольклоризмів у поетичній картині світу кінця ХХ – початку ХХІ століття». Вісник Житомирського державного університету ім. Івана Франка: Філологічні науки, вип. 58, 2011, с. 186–192. Селіванова, Олена. Сучасна лінгвістика: напрями та проблеми. Полтава: Довкілля-К, 2008. Сімович, Оксана. Поетична символіка української народної творчості: лінгвістичний аспект. Львів, 1999. Сліпушко, Оксана. Давньоукраїнський бестіарій: генезис і система. Київ: Дніпро, 2001. Юнг, Карл. Человек и его символы. Москва : Серебрянные нити, 1997.