(untitled) (Лінгвостилістичні студії, 2019)
У статті проаналізовано комунікативні позиції мовця та адресата у внутрішньотекстовій комунікації, а також як саме реалізована комунікативна роль адресата в художньому тексті. Внутрішньотекстова комунікація представлена в сучасній художній прозі основними комунікативними ролями мовця та адресата. Комунікативна особистість реалізується в конкретних мовленнєвих актах через комунікативні ролі. Комунікативна роль адресата реалізована такими типами адресатів: конкретний адресат, непрямий (вторинний) адресат, масовий адресат, контамінований адресат і спостерігач. Ключові слова: комунікативна роль, мовець, адресант, адресат, мовна особистість, внутрішньотекстова комунікація. Покликання Список використаних джерел та їх умовних скорочень Андрухович, Юрій. Московіада. Роман жахів. Івано-Франківськ : Лілея-НВ, 2000. Дашвар, Люко. Кров з молоком. Харків : Книжковий клуб «Клуб сімейного дозвілля», 2008. Жадан, Сергій. Депеш Мод. Харків : Фоліо, 2004. Іздрик, Юрій. АМТМ. Новели. Львів : Кальварія, 2005. Ірванець, Олександр. Загальний аналіз. Харків : Фоліо, 2010. Кожелянко, Василь. Дефіляда в Москві. Львів : Кальваря, 2008. Покальчук, Юрій. Анатомія гріха. Харків : Фоліо, 2008. Шкляр, Василь. Залишенець. Чорний ворон. Харків : Книжковий клуб «Клуб сімейного дозвілля», 2010. Яценко, Петро. Повернення придурків. Львів : Кальварія, 2004. Список використаної літератури Бахтин, Михаил. Эстетика словесного творчества. Москва : Искусство, 1979. Карасик, Владимир. Языковый круг: личность, концепты, дискурс. 2-е изд. Москва : Гнозис, 2004. Караулов, Юрий. Русский язык и языковая личность. Москва : Наука, 1987. Красных, Виктория. «Свой» среди «чужих»: миф или реальность? Москва : Гнозис, 2003. Формановская, Наталья. Речевое общение: коммуникативно-прагматический подход. Москва : Русский язык, 2002.