(untitled) (Лінгвостилістичні студії, 2022)
У статті досліджено типові складники структурно-семантичної організації урочистих промов Президента Польщі Анджея Дуди. Основну увагу зосереджено на традиційних моделях побудови урочистих промов, вирізнено специфіку стрижневих композиційних елементів: вступу, основної частини та висновку. Окреслено особливості мовних конструкцій, що відповідають обов’язковим компонентам урочистих промов. Простежено тенденцію до трансформації урочистих промов і посилення частки засобів емоційно-експресивного впливу. З’ясовано, що структурно-семантична організація урочистих промов Президента Польщі нерідко зумовлена специфікою заходів, на яких їх виголошують, та функційними характеристиками.