Власні назви Білорусі в українському поетичному дискурсі: прагматичний і стилістичний потенціал (Лінгвостилістичні студії, 2019)
У статті викладено результати дослідження прагматичного і стилістичного потенціалу топоніма Білорусь та його варіантів в українській поезії. З’ясовано, що здебільшого вони виявляють вторинність географічної семантики, актуалізуючи культурно значущу інформацію, супроводжувану позитивно-оцінними конотаціями. Ключові слова: онім, топонім, хоронім, сема, експресивність, культурна інформація імені. ПокликанняСписок використаних джерелДрач, Іван. Берло: Книга поезій. Київ : Грамота, 2007.Еллан-Блакитний, Василь. Поезії. Київ : Радянський письменник, 1964.Йовенко, Світлана. Безсмертя ластівки. Київ : Дніпро, 1989. Іздрик, Юрій. Після прози: поезія. Чернівці : Meridian Czernowitz ; Книги-ХХІ, 2013.Ірванець, Олександр. Сатирикон-XXI. Харків : Фоліо, 2011.Кононенко, Данило. «Українською — «джерельце», білоруською — «крынічка»!» Кримська світлиця, № 24, 2004.Крижанівський, Степан. Літопис: вибране. Київ : Дніпро, 1991.Лубківський, Роман. Рамена: поезії. Київ : Дніпро, 1969.Луценко, Дмитро. Усе любов'ю зміряне до дна: лірика, поеми, пісні. Київ : Український письменник, 1994.Малишко, Андрій. Поетичні твори. Літературно-критичні статті. Київ : Наукова думка, 1988.Малишко, Андрій. Твори. В 10 т. Київ : Дніпро, 1974.Масенко, Терень. Багряні жоржини. Київ : Дніпро, 1969.Масенко, Терень. Вибране. Київ : Дніпро, 1975.Нехода, Іван. Поезії. Київ : Радянський письменник, 1982.Олесь, Олександр. Твори. В 2 т. Київ : Дніпро, 1990.Олійник, Борис. Вибране : поезії, поеми. Київ : Етнос, 2009.Павличко, Дмитро. Вірші з Майдану. Київ : Основи, 2014.Павличко, Дмитро. Ностальгія. Поезії. Київ : Основи, 1998.Павличко, Дмитро. Твори. В 3 т. Київ : Дніпро, 1989.Рильський, Максим. Зібрання творів. В 20 т. Київ : Наукова думка, 1983-1990.Руданський, Степан. Усі твори в одному томі. Київ, Ірпінь : Перун, 2007.Сингаївський, Микола. Дорогою зорі. Київ : Молодь, 1979. Сингаївський, Микола. Заповітний хліб. Київ : Радянський письменник, 1982.Сингаївський, Микола. Родове дерево. Київ : Радянський письменник, 1988.Сосюра, Володимир. Вибрані твори. В 2 т. Київ : Наукова думка, 2000.Сосюра, Володимир. Твори. В 10 т. Київ : Дніпро, 1970-1971.Сосюра, Володимир. «Білорусь». Червоний шлях, № 7, 1928, с. 5.Українська література XVIII ст. Поетичні твори, драматичні твори, прозові твори. Київ : Наукова думка, 1983.Українська поезія. Середина ХVІІ ст. Київ : Наукова думка, 1992.   Список використаної літературиБраїлко, Юлія. «Функційність топоніма Москва в українському поетичному дискурсі». Мова: класичне – модерне – постмодерне, вип. 4, 2018, с. 5–19.Данцевич, Елена. «Ассоциативное поле концепта «Беларусь» у учащихся раннего юношеского возраста». Весці БДПУ. Серыя 1 : Педагогіка. Псіхалогія. Філалогія, № 3, 2002, с. 35–8.Ільченко, І. І., і Ісачук, Н. В. «Топоніми в перекладних поезіях В. А. Чабаненка». Філологічні науки в умовах сучасних трансформаційних процесів: матеріали міжнародної науково-практичної конференції, 10–11 листопада 2017 року, м. Львів. Львів : ЛОГОС, 2017, с. 31–5.Красавіна, Валентина. «Від майдану до Майдану». Культура слова, вип. 82, 2015, с. 102–8.Можарова, Тамара. «Фоносемантика онімних найменувань у поезії шістдесятників». Лінгвістичні дослідження, вип. 27, 2009, с. 39–47.Слесарева, Т. П. «Онимы Яна Барщевского (на материале «Шляхтича Завальни»): семантический аспект». Наука – образованию, производству, экономике : материалы XVI(63) Региональной научно-практической конференции преподавателей, научных сотрудников и аспирантов, 16-17 марта 2011, г. Витебск. Т. 1. Витебск, 2011, с. 271–3.Степаненко, Микола. «Українська мова і суспільно-політичні трансформації сьогодення». Українська мова, № 2, 2015, с. 3–23.Чабаненко, Віктор. «Експресивно-стилістичні функції білорусизмів в українській мові». Культура слова, вип. 17, 1979, с. 15–26.Ясь, О. В. «Біла Русь (Білорусія, Білорусь, Біларусь)». Енциклопедія історії України, за ред. В. А. Смолія. Т. 1. Київ : Наукова думка, 2003.