Лемківська лексика у фольклорних записах Ореста Гижі (Лінгвостилістичні студії, 2019)
Вивчення говірок, які внаслідок політичних процесів утратили цілісність ареалу, набуває особливого значення. У середині ХХ століття (1944 – 1947 рр.) лемки, західна група українського народу, перенесли етноцид – насильницьке виселення з рідних земель на територію України та на північно-західні землі Польщі. Стаття присвячена аналізу діалектної лексики в текстах народних пісень, записаних Орестом Гижею від лемків-переселенців. З’ясовано семантику виявлених діалектних іменників, дієслів, прикметників, прислівників, службових частин мови. Визначено найбільш репрезентативні семантичні групи досліджуваних лексем. Ключові слова: діалектна лексика, фольклор, лемки, лемківський діалект, південно-західне наріччя, номен, лексико-семантична група. ПокликанняСписок використаних джерелЕтимологічний словник української мови, за ред. О. С. Мельничука. В 7 т. Київ: Наукова думка, 1982–2012.Словник української мови, за ред. І. К. Білодіда. В 11 т. Київ: Наукова думка, 1970–1980.Українські народні пісні з Лемківщини. Горлиці, 1997–2002. Список використаної літературиВерхратський, Іван. Про говор галицких Лемків. Львів, 1902.Жилко, Федот. Говори української мови. Київ, 1958.Залеський, Антон. «Найбільш західний український говір». Культура слова, вип. 33, 1987, с. 68–71.Наконечний, Володимир. Лемки в ХХ столітті: життя на етнічних землях та в нових геополітичних  умовах. Автореф. дис. ... канд. істор. наук: 09.00.12. Київ, 2008.Орловська Б.-А. «Асиміляція чи адаптація лемків на західних землях Польщі». Карпатський край, № 1 (3), 2013, с. 5–12.Пиртей, П. Короткий словник лемківських говірок. Івано-Франківськ: Сіверсія МВ, 2004.Угода між Урядом Української Радянської Соціалістичної Республіки і Польським Комітетом Національного визволення про евакуацію українського населення з території Польщі і польських громадян з території УРСР (від 09.09.1944). URL: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/616_065Український інститут національної пам’яті. URL: http://www.memory.gov.ua/Халюк, Леся. «Акція „Віслаˮ 1947 року в усних оповідях українців-переселенців: історія досліджень і тематика». Народна творчість та етнологія, № 3, 2018, с. 71–8.Studia methodologica, вип. 27, 2009.Z łemkowskiej skrzyni. W 2 cz. Lemko-Tower, 2004.