«В футбол треба грати неодмінно!» Футбольна термінолексика художніх творів Юрія Смолича як репрезентація українського футбольного дискурсу в Наддніпрянській Україні в першій половині ХХ століття (Лінгвостилістичні студії, 2019)
Статтю присвячено аналізові основних тематичних груп футбольної термінолексики, яка функціює в художніх текстах Юрія Смолича. Зафіксовані футбольні назви зіставлено з футбольними найменуваннями, які вживали в Галичині до Другої світової війни. З’ясовано, що художні твори Юрія Смолича містять надзвичайно цінний фактичний матеріал, який відображає особливості розвитку українського футбольного дискурсу в Наддніпрянській Україні в першій половині ХХ століття. Ключові слова: український футбольний дискурс, Юрій Смолич, художній текст, футбольна термінолексика, тематичні групи футбольної лексики. ПокликанняСписок використаних джерелСмолич, Юрій. «Наші тайни». Смолич, Юрій. Дитинство; Наші тайни; Вісімнадцятилітні. Київ : Наукова думка, 1987, с. 136–377.Смолич, Юрій. «Я вибираю літературу». Смолич, Юрій. Твори. В 6 т. Т. 6. Київ, 1973, с. 582–602. Список використаної літературиПроцик, Ірина. «„Копаний м’яч учить боронити і здобуватиˮ: тематична класифікація української футбольної термінолексика кінця ХІХ – початку ХХ ст.». Вісник Національного університету «Львівська політехніка»: Серія: Проблеми української термінології, № 842, 2016, с. 151–7.Процик, Ірина. «„На ціле життя залишився гарячим прихильником копаного м’ячаˮ. Українська футбольна лексика в художніх творах 30–40-х рр. ХХ ст.». Записки з українського мовознавства, вип. 24, т. 1, 2017, с. 318–28.Процик, Ірина. «Функціювання футбольних термінів першої половини ХХ століття в художньому тексті». Термінологічний вісник, вип. 4, 2017, с. 281–8.Струганець, Юрій. Семантика, структура, функціонування футбольної лексики в українській літературній мові початку ХХІ століття. Автореф. дис. …канд. філол. наук: 10.02.01. Івано-Франківськ, 2016.Струганець, Юрій. «Функціонування футбольної лексики у художній мові». Вітчизняна наука на зламі епох: проблеми та перспективи розвитку: матеріали ХХ Всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції (30–31 січня 2016 року, Переяслав-Хмельницький), вип. 20, 2016, с. 122–4.