Флороконцепт «вороняче око» у фольклорних текстах із Західного Полісся: лінгвокультурологічний аспект (Лінгвостилістичні студії, 2025)
У статті здійснено лінгвокультурологічний аналіз «вороняче око» на матеріалі легенд та переказів із Західного Полісся; схарактеризовано фольклорну традицію іманентності природного складника у світосприйнятті поліщуків; наведено назви рослин, що тісно пов’язані з довкіллям. Багато фітономенів, окрім денотативного значення, мають додаткові семантичні характеристики, виконують експресивну і етнокультурну функцію, відображаючи специфіку менталітету народу. Деякі номени мають яскраву культурно-національну конотацію, як-от вороняче око. Комплексний аналіз засвідчує те, що фітономен вороняче око містить здебільшого негативні культурні конотації та символічні значення.
Keywords: флороконцепт; лінгвокультурологія; культурна конотація; фольклор