Авторська модальність як наукова парадигма дослідження художнього тексту (Лінгвостилістичні студії, 2015)
У статті обґрунтовано поняття модальність у контексті лінгвістичних досліджень, подано коротку історію вивчення категорії модальності в сучасній лінгвостилістиці та лінгвістиці тексту, висвітлено значення  авторської модальності в процесі творення художнього тексту. З’ясовано диференціацію модальності в аспекті синтаксису і лінгвістики тексту.  Досліджено авторську модальність як комунікативно-прагматичну та суб’єктивно-оцінну категорію. Доведено, що семантичну основу категорії авторської модальності в художньому тексті складають предметна модальність (відображена в тексті авторська модель дійсності) та суб’єктивно-оцінна модальність, яка модифікує предметну модальність додатковими якісно-оцінними характеристиками повідомлення. Виявлено експлікацію національно-культурної, драматичної та ін. авторської модальності в текстах сучасної художньої прози. Ключові слова: модальність, авторська модальність, модальність тексту, суб’єктивно-оцінна модальність, художній текст. Посилання