Західнополіські вставні слова для привернення уваги співрозмовників (Лінгвостилістичні студії, 2017)
У звʼязному мовленні деякі лексеми, утрачаючи своє значення, перетворюються у вставні слова з різними семантичними відтінками, серед яких виділяється група лексем, уживана для актуалізації уваги слухача. Аналіз вставних слів зроблено на основі звʼязного мовлення жителів Західного Полісся усіх трьох частин ‒ Волинського Полісся, Берестейщини та Підляшшя. Виявлено, що для привернення уваги співрозмовника частина таких лексем спільна з літературною мовою (бачите, вірите, знаєте, чуєте), а частина вживана лише в говірках (визʹ|мʼіте, |в’едайете, |думайете, |дáǐми, по|вʼірте, понʹі|майете, прис|тав та ін.).
Keywords: вставні слова; привернення уваги співрозмовника; українські західнополіські говірки