Функціонально-стилістичні вияви оказіоналізмів у мові української газетної періодики

Автор(и)

  • Юлія Калужинська Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди, Переяслав-Хмельницький, Україна

Анотація

У статті проаналізовані оказіоналізми в мові української газетної періодики, визначено їхню роль у створенні оцінки та емоційності в газетних текстах, з’ясовано їх вплив на формування оцінних суджень у читача, було зроблено спробу класифікувати оказіональні новотвори за сферою їх уживання. Було з'ясовано, що одним із основних джерел нових слів і нових значень слів, які показують все сучасне і злободенне, є періодичні видання. Це пов'язано з тим, що преса щодня інформує про новини в різних сферах життя, науки, політики, виробництва і відображає реальність у всій її цілісності, в діалектичному розвитку і має невичерпні можливості поповнювати словниковий склад літературної мови.

 

Ключові слова: оказіоналізм, періодика, авторські новотвори, негативна оцінка.

 

Покликання

Завантаження

Як цитувати

“Функціонально-стилістичні вияви оказіоналізмів у мові української газетної періодики ”. Лінгвостилістичні студії, no. 4, June 2016, pp. 78-85, https://lingvostud.vnu.edu.ua/index.php/lingvostud/article/view/105.