Територіально здиференційовані елементи в мові Лесі Українки як об’єкт наукових студій

Автор(и)

  • Андрій Яворський Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки

Анотація

Леся Українка – перша авторка, яка в художній літературі використала елементи західнополіських говірок, при цьому дослідники відзначають високу художню майстерність у передачі народного мовлення. У статті простежено історію й тенденції вивчення в українській філологічній науці народнорозмовної основи художньої мови Лесі Українки. З’ясовано, що спеціальні дослідження в цій галузі започаткував ще в кінці 1950-х рр. В. Ф. Покальчук. Значно активізовано увагу вчених до цієї проблеми й удосконалено методологічні підходи до її опрацювання в 1990–2000-х рр. Висновки науковців переважно зводяться до того, що територіально здиференційовані одиниці займають чільне місце у текстах авторки, найперше в оповіданнях на волинську тематику та в «Лісовій пісні». Водночас зауважено, що дослідники мови Лесі Українки в основному кваліфікують конкретні мовні явища як діалектизми на підставі зіставлення їх із нормами сучасної української літературної мови. Натомість варто враховувати норми тогочасного наддніпрянського варіанта літературної мови.   

 

Ключові слова: народна (діалектна) мова, західнополіський говір, народнорозмовна лексика, діалектизм, стилістичні функції діалектизмів.

 

Посилання

Завантаження

Опубліковано

2014-11-30

Як цитувати

“ Територіально здиференційовані елементи в мові Лесі Українки як об’єкт наукових студій”. Лінгвостилістичні студії, no. 1, Nov. 2014, pp. 195-04, https://lingvostud.vnu.edu.ua/index.php/lingvostud/article/view/37.